. Ma Gedeon napja van.
Megoldást dolgoztak ki
2012-08-28 22:05:14
Megoldást dolgoztak ki

Megoldást dolgoztak ki

A ceglédi konfliktus néven elhíresült, a Csengeri szél városrész roma és magyar lakói között kialakult ellentétek megoldására hívtak össze kerekasztal-beszélgetést augusztus 29-én. Földi László szerint "mindegy, milyen származásúak az elkövetők", magától a bűntől kell megtisztítani a város "problémás területeit"; a rendfenntartás azonban a rendőrség feladata.






Földi László kedden sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a kifogásolt életvitelt folytató lakosokat csak a jogszabályok alapján lehet helyes útra terelni.  A városban kialakult ellentétek megoldására összehívott zártkörű egyeztetés után elmondta: intézkedési tervet állítottak össze a megbeszélésen részt vevő önkormányzati képviselők, a település rendőrkapitánya, kisebbségi és közbiztonsági referense, valamint a helyi vajda. Ennek lényege, hogy a helyiek bevonásával és a rendőri létszám, illetve jelenlét növelésével csökkenteni a bűncselekmények számát az érintett városrészekben. A polgármester elmondta: az intézkedési csomag első elemeként egy három-négy tagú, úgynevezett integrációs csoportot hoznak létre. A közösség tagjai "utcabizalmiként" felügyelik majd a rendet. Munkájukért tiszteletdíjban részesülnek, és kötelesek lesznek időről időre beszámolni tapasztalataikról a kisebbségi referensnek és a város vezetőjének. Igazoltatási, hatósági intézkedési jogkört viszont nem kapnak. Kiválasztásuk már a jövő héten elkezdődik - tette hozzá. A tanévkezdés után a csoport a városrészben arra is figyelhet - mondta -, hogy a gyerekek járnak-e iskolába, hiszen a tanulás az egyik alapvető feltétele annak, hogy "a felnövekvő generációk elkerüljék a bűnöző életmódot".



Földi László kitért arra: problémát jelent, hogy a Csengeri szélen élők jelentős részének nincsen szakképzettsége és munkahelye. A város ezért utazási támogatással segítené a munkába állást és a szaktárca segítségével bővítené a helyi közmunkaprogramot is. Jelezte, hogy Pintér Sándor belügyminisztertől kérnek segítséget a Csengeri szélen egy a budapesti Józsefvárosban kísérleti jelleggel idén júliusban átadotthoz hasonló, lakókonténerbe telepített mobil rendőri egység, továbbá a városban egy új rendőrőrs felállításához. A rendőri létszám bővítéséhez kapcsolódó terv az is, hogy az önkormányzat ingatlanokat vásárolna a "kritikus zónában", ahová a Cegléden újonnan munkába álló rendőröket költöztetnék. A rendőri jelenlétet erősíteni kell akkor is, ha a következő időszakban helyreáll a köznyugalom a városrészben - mondta a városvezető. Szólt arról is, hogy szorgalmazzák az úgynevezett Szomszédok egymásért mozgalom kiterjesztését és a térfigyelőkamera-hálózat bővítését a településen. Közölte: a fokozott rendőri jelenlét szerdán éjfélig tart Cegléden, de utána is a korábbinál nagyobb figyelmet fordítanak a területre.



A polgármester tájékoztatója után Korondi Miklós, a Jobbik helyi országgyűlési képviselője is nyilatkozott az újságíróknak. Üdvözölte az intézkedési terv elfogadását, de - mint mondta - "a Cegléd külterületein lakók hosszú ideje rettegésben élnek az elmúlt időszakban oda költözött munkanélküli romák által elkövetett lopások és betörések miatt". Hozzátette: az elmúlt két évben több helybeli kereste meg ilyen problémákkal. A panaszok alapján írásban kért segítséget a város vezetőjétől és a ceglédi képviselő-testülettől, érdemi intézkedést azonban nem tapasztalt. Pintér Sándor belügyminiszterhez címzett levelére pedig azt a választ kapta, hogy Cegléden nincsenek ilyen gondok, a rendőrség és a polgárőrség megfelelően ellátja feladatát. Közlése szerint a környékbeliek ezek után "kénytelenek voltak saját kezükbe venni sorsukat", és végül kérték az Új Magyar Gárda segítségét, annak tagjai "jelenlétükkel biztosították a köznyugalmat". Mint arról lapunk korábban beszámolt, Cegléden augusztus 19-én este mintegy négyszázan gyűltek össze - mások mellett a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, illetve szimpatizánsai - a romák által lakott utcák közelében, és miután feszülté vált a helyzet helyi romák és nem romák között, a romák házait 70-80 rendőr zárta el az egybegyűltektől.


MTI

Utoljára frissítve: 2012-08-28 22:07:57

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Aktuális Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Bal...
Bővebben >>