. Ma Márk napja van.
Pantheon a templomkertben
2012-09-29 16:20:34
Pantheon a templomkertben

Pantheon a templomkertben

A Ceglédi Református Nagytemplom körüli templomkertet szép, kovácsoltvas kerítéssel körül kerítették, de a kerítés mögött is serény munka folyik. A munkálatokat vezető Nyíri Mihály építészmérnök, műszaki ellenőrtől megtudtam, hogy mintegy 25 millió forintból az új kerítés mellett közel ezer négyzetméter felület kap térkövet, és panteon is készül. Na de mi az a panteon?

 

 

 

 

 

A panteon latin eredetű szó, pantheon (panteon, istenek szentélye). A görög Pantheion szóból is származtatják, amelynek a jelentése: "minden isten" szentélye. A nagytemplom hátsó, Kazinczy utca felöli oldalán épülő létesítmény nem teljesen fedi az előzőek jelentését, de mindenképpen egy nagyszerű gondolatot testesít meg, egy közösségi tér lesz, amelyet sok célra lehet majd használni.

 

 

Egy 9 méter sugarú félkört alkot a térkövezett rész, amelyet körben ülőhelyek szegélyeznek. Egyenlőre csak betonból, de a későbbi tervek szerint faburkolatot is kap majd. Ünnepségeket, rendezvényeket, szabadtéri előadásokat, de akár tanórákat is lehet majd itt tartani.

 

 

Erre utal az is, hogy a református iskola templomkert felöli oldalán egy kaput nyitottak, a két terület átjárható lesz. A félkör mögötti terület a templom hátsó ajtajáig új murvaköves felületet kap, ahová további székeket lehet majd elhelyezni.

 

 

A templomkert Szabadság tér felöli oldalán, a trianoni kopjafánál a kerítés rácsa nyithatóra lett kialakítva, így ott az ünnepséget, koszorúzást a jövőben is zavartalanul meg lehet majd tartani. Megújul a Kossuth-erkély környéke is,  kiigazítják a meglevő járdát és félkör alakban megújítják az erkély előtti területet is. A munkálatok előreláthatólag október közepére befejeződnek.


Szöveg és fotó: Tánczos

Utoljára frissítve: 2012-09-29 16:22:16

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Színes Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Színes Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>