. Ma Emma napja van.
Somos Gyula kiállítása
2012-01-14 17:35:06
Somos Gyula kiállítása

Somos Gyula kiállítása

Somos Gyula gyűjteményes kiállításának a megnyitója zajlott ma délután 4 órakor a Kossuth Múzeumban. A telt házas megnyitón szép számmal gyűltek össze az érdeklődők, hogy megtekintsék a festőművész alkotásait, melyekben harminc év munkája követhető végig.      

 

 

 

 

 

A Kossuth múzeumban rendezett tárlat egy rövid zenés produkcióval vette kezdetét: Olgyay Dóra Réka fuvolajátéka és Olgyay Gergő gitárkísérete méltó hangolódást adott a képek megtekintése előtt. Ezt követően a múzeum igazgatója, Reznák Erzsébet mondta el rövid beszédét, aki a festőművész egész életes kiállításaként jellemezte a különleges hangulatú képek sokaságát. Ezt támasztja alá többek közt az a tény, hogy a ma délután megnyitott kiállítás teljes anyaga két teremben fért el. Bokros Levente mesterkanonok kiállítási megnyitója elején Pilinszky Jánostól idézett, majd elmondta: harminc év alkotói életutat tekinthetünk meg. A kiállított anyagok közt levő "Angyal ábrázolása" és a "Nőszirom" a két véglet ebben a kronológiai sétában, s amiben jelen követhető a művész életének fejlődése. A kultúra elszakíthatatlan sorsát hangsúlyozva említést tett arról, hogy a képekben itt-ott a holland élet attribútumaival is találkozhatunk, ami érthető: Somos Gyula az amszterdami Ruudt Wackers magánakadémián művészeti anatómia tanáraként bőven találkozhatott ihlettel.

  

Bokros Levente beszédében kitért arra is, hogy a képek sok keresztény motívumot hordoznak magukban és kiemelte az alkotásoknak érzelmekre való hatását is. A tárlat különlegességéről is szó esett, ugyanis a Szent Kereszt Plébániatemplom Szent Klára kápolnájához készített nagyméretű rajz(fent) is kiállításra került. S nem férhet kétség ahhoz, amit befejezésként említett: Cegléd város kulturális életének egy kiemelkedő pontján vagyunk. A bő fél órás esemény Reznák Erzsébet köszönetnyilvánításával végződött, ahol Papp Elek a már említett Szent Klára kápolnájához készített rajznak a fényképét adták a látogatóknak, valamint állófogadással kedveskedtek. Január 21-én 16 órakor az alkotó "Krisztus a valódi szőlőtő, avagy a szőlő és bor szimbolika a korakeresztény időktől napjainkig" címmel tart előadást. 

 

  

(A kiállítás március 11-ig tart nyitva. A tárlat látogatható keddtől vasárnapig 8 és 17 óra között, februárban pedig előzetes egyeztetés alapján: 06/30 36-96-189 és gyulasomos@hotmail.com, hellingx.nl)

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Kultúra Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg a...
Bővebben >>