. Ma Zita napja van.
Fénnyel bezárva-fénnyel kinyitva
2012-08-28 21:16:41
Fénnyel bezárva-fénnyel kinyitva

Fénnyel bezárva-fénnyel kinyitva

Abonyi Maya és Baán Katalin fotóművészek tárlatából nyílt kiállítás augusztus 25-én a Duó Galériában. A Magyar Fotográfia Napja alkalmából a páros fotóiból rendezett kiállítás a „Fénnyel bezárva – fénnyel kinyitva” címet viseli.

 








A (vers és kép) kiállításkor a már sokadik alkalommal, együtt kiállító két fotóművész, Abonyi Maya és Baán Katalin tárta képeit a közönség elé, melyek alatt versek láthatók: előbbi saját, míg utóbbi az elhunyt költő, Takács Mihály verseit szánta az alkotások mellé. A megnyitó közreműködőiként a ceglédi származású színész és énekes, Szrapkó Nándor olvasta fel a verseket, Kovalik Erika pedig különleges klarinét- és énektudásával bűvölte el a jelenlevőket.



A megnyitó elején Újházi György, a Duó Galéria vezetője köszöntötte a vendégeket, külön kiemelve Takács Mihály özvegyét és az Évszázad Kiváló Fotóművésze-díjas Tóth Istvánt. „Ahhoz, hogy egy kiállítás létrejöjjön nagyon sok minden kell. Kell egy helyiség, ezt a Duó Galéria biztosítja és nagy megtiszteltetés számunkra hogy ez a fotóművész páros már sok éve kiállít nálunk a Magyar Fotográfia Napja alkalmából. A fotóművész páros elhozta az alkotásait és azt hiszem, hogy méltán elismerést és nagyszerű érzéseket tudnak mindenkiből kihozni. A képek csodálatosak és úgy vélem, hogy ez a sorozat remélhetőleg nem fog nagyon sokáig megtörni, tehát még hosszú éveken keresztül lehetőséget tudunk biztosítani a kiállítások megszervezésére. Aztán kell még egy lelkes közönség a kiállításokhoz, hiszen a közönség nélkül öncélú lenne a művészet - azt hiszem hogy itt a mai példa alapján ez is adott és bizonyára még nagyon sokan meg fogják nézni ezt a kiállítást.” – mondta a galériavezető.



A tárlatot Reznák Erzsébet, a Ceglédi Kossuth Múzeum igazgatója nyitotta meg. „Bár ez a mai rendezvény a Fotográfia Napja tiszteletére nyílt itt meg a Duó Galériában, a mai nap főszereplője Abonyi Maya és Baán Katalin. Ennek a kiállításnak ők a főszereplői. Elmondhatjuk azt is, hogy megszoktuk tőlük hogy ők párban állítanak ki, azonban nagyon is két önálló kiállítóról van szó, mégis ha megnézik ezeket a képeket, látni fogják: összetartoznak, egységet alkotnak itt a falakon. Ők ketten szeretnek tematikus kiállításokat rendezni. Hol egy nagy zeneszerző, zenész, hol egy nagy költő művei köré állítják ki a képeiket.



Ahogy végignéztem, ez a kiállítás is tematikus, ennek a tematikája azonban nem más, mint maga az élet, méghozzá az ő kettejük saját élete, saját tapasztalataik, történeteik, érzelmeik, gondolataik köszönnek itt vissza ránk ezeken a képeken.” – mondta, majd feltárta a fotóművészek alkotásainak sajátosságát - „Ha az egész kiállítást megnézzük, akkor azt látjuk hogy természeti képekből áll, fák, virágok, kagylók, csigák láthatók itt a képeken. Nekem elsőként a népdalok jutottak eszembe, hiszen a népdalok is egy természeti képpel kezdődnek és nem mindig tudjuk, hogy a szerző látta-e meg a természetet amiről eszébe jutott valami, vagy az érzelmeit vetítette-e le a természetre.



Így van ez ezeknél a képeknél is. Ha végignézzük előbb Abonyi Maya a vörös mindenféle árnyalatain keresztül a kékes-ezüstig terjednek: úgy sejtem hogy a lelkének ezek voltak kedvesek. Egyébként ezek a képek úgy viselkednek, mint az emberek: az egyik átölel, magához szorít, a másik pedig távol tart, távolságot tart tőlünk. Baán Katalin más megoldást választott: Takács Mihály sorait írta a képei alá. A cím is egyébként a költő egy versét idézi: fénnyel bezárva amit az alkotók egészítettek ki: fénnyel kinyitva.



Azt gondolom pontosan jelzi ennek a kiállításnak a célját. Baán Katalin montázsokat tett a falra és régimódi formában filmre fotózta ezeket a képeket, régimódi a látvány is, ódon hangulatúak ezek a képek, és ha már a színekről beszéltünk, az ő színeit a fehérbarnával jellemezném; borongósak ezek a képek, hiszen egy barát életét és elvesztését kellett végigkísérnie, borongósak, de nem gyászosak. Azt mondja valahol egyik versében Abonyi Maya: Szerettem volna napmeleg illatú szúrós, pelyhes kis tövis lenni.



Találtam egy jeligét Baán Katalin képei között is, amellyel Takács Mihály sorait idézi: Mily nehéz szólni, ha nem viszonozzák. Azt hiszem ezekben a sorokban magunkra is ismerhetünk, hiszen ezek mindenki számára ismerősek. Végül ha ezeket a képeket jellemeznem kellene, - pontosabban ezt a kiállítást - akkor talán azt mondanám: felkavaró, könnyed, csapongó, szeszélyes és megnyugtató. Épp olyan, mint az ő életük, épp olyan, mint a mi életünk.” Az állófogadással zárult kiállítás 1 hónapig lesz megtekinthető a Duó Galériában.

Utoljára frissítve: 2012-08-28 21:36:13

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Színes Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Színes Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj m...
Bővebben >>